Kyrkan mobiliserar när kommunen lägger ned stödteam

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommuns beslut att lägga ned det så kallade CM-teamet i Luleå, som arbetar uppsökande med människor med både psykisk sjukdom och missbruk har väckt starka känslor, både bland de som drabbas och anhöriga. Nu mobiliserar även Svenska kyrkan och uppmanar människor att hjälpa till ideellt.

”Vi behöver alla stöd när vi tappar fotfästet. Då måste samhället finnas där som en garant och det är detta som inte fungerar längre”, skriver Svenska kyrkan i en kallelse. Ett första möte hölls i torsdags och tanken är att försöka mobilisera ideella krafter när det kommunala stödet för den utsatta patientgruppen dras in.

– Vi kan vara sista utposten, men vi kan också samla upp människor i behov av stöd och vara en ingång till vidare hjälp i samhället, säger säger Anders Hedberg, diakon vid Svenska kyrkan i Luleå.

Skulle förhindra vansinnesdåd

I slutet av september läggs Luleå kommuns stödteam, det så kallade CM-teamet som i närmare 15 års tid arbetat med personer med både psykisk sjukdom och missbruksproblem ned.

Det var efter att Sverige på kort tid drabbats av flera vansinnesdåd som de så kallade Case Management-teamen kom till, en typ av stödteam för personer som samtidigt lider av både psykisk sjukdom och missbruk och som ofta hamnar mellan stolarna. Luleå var en av de första kommunerna i landet som testade metoden som bygger på en samordning mellan psykiatrin, missbruksvården, socialtjänsten och andra myndigheter.

”Bättre att samverka än lägga ned”

Trots att slutet av september närmar sig finns fortfarande inga nya samarbetsformer för att ta hand om patientgruppen, någonting som upprör anhöriga.

– Jag kan inte förstå varför man lägger ned en verksamhet som fungerat så väldigt, väldigt bra för de människor som är drabbade och deras anhöriga, säger Ulla Bergeros som har en nära anhörig som fått stor hjälp av CM-teamet i Luleå.

– Varför ta bort teamet med den kompetens som finns? Det finns ingen anledning att lägga ned utan istället samverka och få det ännu bättre, menar Ulla Bergeros.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.