Thomas Brask, IF-Metall, är orolig över SSAB:s framtid i Luleå Foto: Filip Hannu/SVT

IF-metall i Luleå efter hybritbeskedet: Anställda kommer halveras

Publicerad

I Gällivare mottogs beskedet om att världens första fossilfria stål ska tillverkas där med glädje. IF Metall vid SSAB i Luleå gratulerar Gällivare men är samtidigt oroade då det innebär en halverad styrka i Luleå på sikt.

Utöver Hybrit i Gällivare väntas SSAB i Luleå också få konkurens från H2 Green steel som har stora planer för sin fabrik i Boden. IF Metall vill nu se en liknande satsning.

– Det är uppenbart att de fossilfria satsningarna måste göras här uppe. Sen om det finns plats för flera vet jag inte, säger Thomas Brask, huvudskyddsombud vid IF Metall.

Fossilfri ståltillverkning

Vid SSAB i Luleå är det just nu omkring 1 100 anställda men när Hybrit är igång kommer de tappa flera funktioner och facket menar att ståljätten i Luleå då enbart kommer ha kvar en mindre styrka.

– När vi ska ställa om och köra fossilfritt så har vi inget koksverk eller masugn. Ska vi fortsätta så är vi halverat antalet anställda, minst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet