Kvinnan fick spendera flera timmar i arrest iförd bara ett par trosor. Foto: SVT Grafik/Daniel Joenback

Iförd bara trosorna i arresten – JO kritisk

Publicerad

En kvinna som blev omhändertagen för fylleri i Luleå fick tillbringa en del av natten i arresten iförd bara trosorna, och hänvisades till att kissa på golvet utanför toaletten. Inte acceptabelt, anser justitieombudsmannen (JO) som underkänner polisens behandling.

Kvinnan omhändertogs av polisen och fördes till en polisarrest. Trots att kvinnan visade tecken på självskadebeteende genomfördes ingen läkarundersökning.

Kvinnan bad även upprepade gånger om att få använda toaletten, men hänvisades till att kissa på golvet. Under närmare tre timmar vistades hon i cellen utan tillgång till filt eller madrass, med endast trosor på sig. Under den tiden förekom tillsyn av manlig personal.

Kritiseras av JO

Enligt JO krävs mycket starka säkerhetsskäl för att försvara att en intagen vistas i en cell utan filt eller madrass och med endast trosor på sig under flera timmar. De kritiserar polismyndigheten för att kvinnan inte omedelbart fick en filt när hon sattes in i arresten och menar att det inte framgick att det fanns tillräckliga skäl för det.

JO är även kritisk till att kvinnan inte blev undersökt av en läkare, trots tecken på självskadebeteende. JO anser samtidigt att polisens dokumentation om händelsen brustit, vilket gjort det svårt att bedöma agerandet i vissa avseenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.