Biskopen: ”Lucia har en nära koppling till hela metoo-upproret”

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ett minskat intresse för Luciafirandet de senaste åren med svårigheter att hitta kandidater. Men under onsdagskvällen kröntes Norrbottens lucia och budskapet bakom ljuset drottning är viktigare än någonsin.

Samtidigt lyfter biskopen Åsa Nyström fram kopplingen till Metoo-upproret.

Klockan 19 under onsdagen kröntes årets lucia i domkyrkan i Luleå. Med vid kröningen var biskopen Åsa Nyström som pratade om budskapet bakom lucia.

– Nu har det blivit extra tydligt att lucia som levde på 300-talet har en nära koppling till hela metoo-upproret som vi har i färskt minne. Lucia tänkte giftas bort mot sin egen vilja. Det finns många parametrar som är lika, att inte ha rätt till sin tro, sin kropp, sitt liv, det fick hon uppleva, säger hon.

”Vill inte att det ska ses som ett tävlingsmoment”

Det har blivit allt svårare att hitta kandidater till lucia uttagningarna. En av anledningarna tros vara att det är kopplat till ett tävlingsmoment.

– Om det blir som en skönhetstävling, en popularitetstävling med röstning, tror jag det är många som väjer och inte vill vara med. Får lucia vara symbolen för kraften för ljuset, det goda mot det onda, då kan jag tänka mig att fler vill ställa upp, säger Åsa Nyström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.