Infektion troligen bakom fiskdöden

Uppdaterad
Publicerad

Infektioner hos fiskarna är med stor sannolikhet en bidragande orsak till den omfattande fiskdöden i bland annat Torneälven, visar en ny studie.

Under 2014 och 2015 sågs mängder av sjuk och död laxfisk i flera älvar, bland annat i Torneälven och Mörrumsån. Problemen sågs hos fisk som nyligen stigit upp i älvarna sommartid.

Virus och bakterier

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har nu utrett vad orsakerna kan vara bakom sjuk och död laxfisk i flera vatten och konstaterar att med stor sannolikhet är virus- och bakterieinfektioner hos fiskarna bidragande faktorer till den omfattande fiskdöden.

– Vi har sommartid sett lindriga till kraftiga hudblödningar på lax i de undersökta vattensystemen, och fiskar i senare stadium av sjukdomen blir svampangripna. I Torneälven förekom också en hög andel sår, bland annat av mekaniska skador efter till exempel sälangrepp, säger Charlotte Axén, forskare vid SVA.

Och i just Torneälven kan man se att fiskdöden minskade under den senaste sommaren vilket kan tyda på att fisken här har börjat utveckla en resistens mot viruset.

Större studie krävs

Enligt SVA kan ett antal virus- och bakteriesjukdomar orsaka blödningar och sår. Flera olika sådana bakterier påvisades hos ett fåtal individer i studien och genteknik gav indikationer på två typer av virus, herpes- respektive iridovirus, på nio av nio undersökta fiskar.

– Båda dessa virusgrupper kan orsaka blödningar och sår. Vi kan dock inte säkert säga om det rör sig om en virusepidemi; då krävs att vi analyserar ett mycket större antal prover. Utifrån våra fynd bedömer vi att den fiskdöd och sjuklighet på fisk som vi såg i flera vattendrag 2016 med stor sannolikhet berodde på någon form av infektion hos fiskarna, säger Charlotte Axén.

Det har diskuterats om Ulcerös dermal nekros (UDN) kan vara en gemensam orsak till utbrotten. Sjukdomen ger dock hudskador utan blödning. Även om flera faktorer pekar på andra orsaker kan UDN ändå vara en del av problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.