Vad får du svar på när du lämnar ett eget covidtest eller testar dig på hälsocentral/sjukhus i Norrbotten? SVT reder ut i artikeln nedan. Foto: Marcus Perjus, SVT/Johan Nilsson, TT

Influensa, covid och RS: Vad får jag svar på när jag testar mig i Norrbotten?

Publicerad

De florerar olika virus just nu och sedan en tid tillbaka analyseras flera varianter samtidigt av det medicinska labbet. SVT har varit i kontakt med Region Norrbotten gällande vilka svar man får när man gör egenprovtagning eller testas på hälsocentral och sjukhus.

Egenprovtagning: Du har symptom och åker ut till en egenprovtagning och lämnar ett covidtest. Vad får du svar på? Regionen screenar ditt test mot covid, inte mot RS eller säsongsinfluensa. Du får besked på 1177 om du är positiv eller negativ.

Test på hälsocentral eller sjukhus: Proverna analyseras via 4-plex, det vill säga att covid, influensa A och B samt RS analyseras samtidigt. Det gör man dels för att det kan vara medicinskt viktigt för behandlingen av patienten samt att dessa prover ger en fingervisning om hur regionen ligger till när det gäller influensa och RS.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet