Glädje i Sörbyarna när skolorna blir kvar – trots sparkrav

Uppdaterad
Publicerad

Skolnedläggningarna i Sörbyarna utanför Luleå har lagts på is i två till tre år eller kanske för gott. Förklaringen till det är att det just nu skulle det bli en dyrare verksamhet om byaskolornas las ner.

Enligt planerna skulle Antnässkolan byggas ut och Ersnässkolan och Klöverträskskolan skulle läggas ned – i första skedet. Men det visade sig att det inte gick eftersom det skulle bli för dyrt.

”Ingen tidsplan”

Så oklarheter i beräkningarna av skolskjutsar och osäkerhet i den allmänna prisbilden gör att förvaltningen drar tillbaka ärendet. I stället ska kommunens olika förvaltningar leta samordningsvinster när det gäller skolorna i sörbyarna.

Skolbesparingar i Luleå

– Vi behöver ett större helhetstänk eftersom vi just nu inte kan hitta de effektiviseringar som krävs. På sikt kan vi tänka oss att koncentrera skolorna till Antnässkolan, men kommunen drar ned på investeringarna också och det är jättesvårt att säga någon tidsplan för en gemensam skola för sörbyarna,  säger skolchefen Maarit Enbuske.

Hon menar att det tar minst två år att bygga om och bygga nytt på Antnässkolan.

– Och vi är inte ens framme vid ett beslut, så nog kommer det att dröja innan vi byggt den, säger hon.

”Jag är glad”

Men bland anställda och föräldrar är icke-beslutet ett bra beslut.

– Just nu är jag glad. Jag tror att skolorna i Sörbyarna är räddade i varje fall några år framåt och så får vi se vad som händer sedan, men vi har det bra här i Ersnäs. Det är en bra miljö med en fin skolgård, säger förskolläraren Katarina Fredriksson.

Vad skulle du vilja säga till politikerna?

– De måste räkna ordentligt från början. Vad kostar och vad kostar inte, säger hon.

Fredrik Hjälte, förälder på Måttsundsskolan, är också nöjd med utvecklingen.

– Det känns verkligen positivt att vi nu har fått lite andrum då vi kan visa hur viktiga skolorna är för oss i sörbyarna, men nedläggningshotet finns kvar så länge projektet ”Framtidens skola” finns kvar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet