Får ingen hjälp med boende

Uppdaterad
Publicerad

De EU-migranter som sökt sig till Kiruna ska inte få någon hjälp utöver vad sociatjänstlagen kräver. Det bestämde socialnämnden i Kiruna idag. Men Socialnämndens vice ordförande vet inte mycket om tiggarnas tillvaro i Kiruna.

Kirunakommun har uppmärksammat att det finns Eu-medborgare som ber om pengar i Kiruna. Idag tog socialnämnden beslut om att det är socialtjänstlagen som gäller.

Förvaltningen har gjort en undersökning om hur det ser ut i landet och i Norrbotten angående Eu-migranter, och det visar att det ser väldigt olika ut, vissa kommuner erbjuder boende i någon form som i t.ex. i Luleå, en del kommuner finansierar också ideella föreningar .

Men i Kiruna beslutade man idag att endast göra det som socialtjänstlagen kräver..

– Utan hemvist i Kirunakommun så har socialnämnden skyldighet att ordna hemresa och en natt innan hemresa och det är enligt sociallagen, säger vice ordförande i socialnämnden Sirpa Bäckström (S).

Socialnämndens vice ordförande har dock ingen större kunskap om eu-migranternas tillvaro i Kiruna. Hon vet vaken hur många de är eller hur de bor under vistelsen:

– Ingen aning, säger Sirpa Bäckström (S)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.