Kommunens löfte efter nedläggningen: ”Ingen lämnas åt sitt öde”

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt sätt att arbeta ska ersätta det numera nedlagda stödteamet i Luleå. Men ingen brukare som ingått i teamet ska lämnas utan hjälp, lovar kommunen.

Stödteamet i Luleå lades ned den 1 oktober. Teamet arbetade efter metoden ”case management” som är en samordning av insatser för personer med komplexa behov.

Det handlar om människor som har en problematik med både psykisk ohälsa och missbruk. Teamet kom till efter flera uppmärksammade våldsbrott i Sverige där personer med liknande problematik hade hamnat mellan stolarna.

Nu ska metoden ersättas av ett nytt sätt att arbeta vilket möts av stor oro bland de som får hjälpen och deras anhöriga. Tanken är att man ska nå fler än den grupp på 25 personer som stödteamet arbetat med.

– Arbetsgruppen har tittat på de behov de här 25 personerna har och utifrån det har man erbjudit olika former av stöd. Alla 25 kommer att få stöd om de vill. Ingen lämnas åt sitt öde, säger Raimo Roininen, verksamhetschef vid individ- och familjeomsorgen i Luleå.

Regionen täcker upp

För att kommunens nedläggning inte ska bli för kännbar för patienterna har vuxenpsykiatrin valt att behålla sin del av det gamla stödteamet som är verksamt i Luleå. Dessutom har de tagit över en av kommunens personal då de ansett att teamet är för värdefullt för hastigt att läggas ned.

Tillsamman med Region Norrbotten har Luleå kommun en arbetsgrupp som tagit fram en plan för att de som tidigare var inskrivna i stödteamet även i framtiden ska få det stöd de vill ha.

– Vi har sett att det finns människor med svår problematik som behöver stöd från både kommunen och regionen. Man kan också fundera på att nå yngre personer som har en problematik med psykisk ohälsa och missbruk. Vi vill ju nå dom också, menar Raimo Roininen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.