Visa alla (2)

Ingen enighet inför beslutet om skolbesparingar i Luleå

Publicerad

Inför barn- och utbildningsnämnden möte i dag tycks det inte finnas någon politisk enighet om hur skolan i Luleå ska kunna leva upp till kravet att spara 26,5 miljoner kronor i år.

Barn- och utbildningsnämndens möte kommer för ovanlighetens skull hållas i kommunhusets sessionssal. Anledningen är att man väntar sig ett stort intresse, både från allmänhet och media.

Flera skolor kan stängas

Det var den 25 mars som Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna och Landsbygdspartiet belutade att 26,5 miljoner kronor ska sparas på skolan i Luleå under det här året. Enligt tjänstemannaförslaget som nu ligger på bordet bör detta ske genom att sju skolor och förskolor i Luleå stängs, var av fyra på landsbygden.

Enkät visar på oenighet

Men en enkät bland partierna visar att det inte finns någon enighet i nämnden kring hur besparingarna ska genomföras. Kommunledningen framhåller att besparingarna ska göras på lokalsidan.

– Vi behöver se över verksamheten för att kapa kostander utan att avskeda personal, har barn och utbildningsnämndens ordförande Emma Engelmark tidigare sagt och håller fast vid att det är nämnden som ska fatta beslutet.

”Jätteviktig”

Finns det någon politisk majoritet i nämnden i dagsläget för hur nedskärningarna ska göras?

– Det kommer att diskuteras på nämndsmötet, säger Emma Engelmark (S).

Moderaterna, som har en budgetsamverkan med Socialdemokraterna, säger att de vill freda en av de nedläggningshotade skolorna, men har ännu inte sagt vilken. Istället vill man ta från budgeten för kulturskolan. Något som Socialdemokraterna är helt emot.

– Vi tycker att kulturskolan är jätteviktig, säger Emma Engelmark.

”Vi hade velat freda skolan”

Den borgerliga alliansen (L,C,Sjkp och KD), vill däremot lyfta hela frågan till fullmäktige.

– Vi hade velat freda skolan från besparingar under det här året för att ge personalen och förvaltningen tid att hitta andra lösningar än att stänga skolor i panik, säger LiberArnas Thomas Söderström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolbesparingar i Luleå

Mer i ämnet