Det är svårt att utreda var branden startade vid totaltbränder, säger förundersökningsledaren Inge Barsk. Foto: SVT/Anders Hjertström

Ingen misstänkt för husbranden i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

I måndags brann ett lägenhetshus i Södra Sunderbyn i Luleå ner till grunden. Ingen har hittills delgivits misstanke och förundersökningsledaren Inge Barsk påpekar att det är nästintill omöjligt att bringa klarhet vid totalbränder som denna.

Det var på måndagsförmiddagen som en brand utbröt i ett flerfamiljshus i Södra Sunderbyn i Luleå. Branden upptäcktes vid elvatiden och enligt de första uppgifterna började branden på vinden.

Men det har även pratats om att branden startade på en balkong. Förundersökningsledaren Inge barsk påpekar dock att uppgifterna gått från mun till mun.

– Vi vet ingenting i nuläget men vi har inlett utredningsåtgärder och en teknisk undersökning gjordes igår, säger han.

Lägsta nivån på skalan av brottsmisstankar

Brottsrubriceringen är allmänfarlig vårdslöshet, alltså att någon på något vis varit oaktsam. Det är den lägsta nivån när det kommer till bränder.

– Mordbrand är nästa steg men då ska någon ha anlagt branden med vilja och i nuläget har vi inga uppgifter som pekar på ett sådant brott.

Svårt bringa klarhet vid stora bränder

Ingen person är än så länge delgiven misstanke för brottet och då huset brann ner till grunden kan det bli svårt att få svar på vad som egentligen hände.

– Av egen erfarenhet är det nästan omöjligt, i alla fall väldigt svårt, att bringa klarhet i vad som orsakat det hela vid totalbränder, säger Inge Barsk, förundersökningsledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer