Carl-Johan Edström vice övningsledare

Ser fram emot övningen

Uppdaterad
Publicerad

Carl-Johan Edström är vice övningsledare och även flottiljchef på F21 i Luleå. Han är inte orolig för protester och ser fram emot mycket aktivitet både i luften och på marken.

Hur tänker man kring vilka länder man bjuder in?

-Den här övningen syftar till att vi ska öka säkerheten i det här området genom att samarbeta med andra länder och organisationer, så som FN, EU och Nato. Och när vi gör en sådan här övning gör vi det för att kunna öva samarbete, öva metodik, öva terminologi, öva procedurer. Och då bjuder vi in länder som vi ser att vi har möjlighet att samarbeta med. Och det blir ju i det här fallet mycket västeuropeiska länder som ingår både i EU och en del även i Nato. Och så har vi bjudit in det amerikanska flygvapnet som är stationerade i Italien för tillfället.

Flygövning i Norrbotten2015

Är den här övningen ett närmande av Nato?

-Det där är en politisk fråga som jag inte vill svara på. Det finns ett regeringsbeslut om att vi ska genomföra den här övningen. För oss är det här ett sätt att öva tillsammans med andra nationer.

Orolig för protester?

– Nej, egentligen inte. Just nu är det är ett stort medieintresse för den här övningen. Och jag har full respekt för att organisationer med en stark ideologisk övertygelse driver de här frågorna. Men det är en väldigt liten del av befolkningen som står bakom det. När jag är ute och rör mig bland folk får jag ett starkt stöd för den här typen av verksamhet.

Norge har huvudansvaret men övningsområdet är mest i Norra Sverige, varför?

– Vi övar i både Sverige, Norge och Finland men på eftermiddagarna kommer vi att flyga över svenskt luftrum. Det beror på att det är det största och mest lämpade området och så blir det närmast för alla tre baserna att flyga där.

Hur kommer civilsamhället att märka av flygövningen?

– Ungefär 90 procent av den här övningen kommer att gå på hög höjd. Och då menar jag över 7000-8000 meters höjd. Sen kommer vi kanske att ha 10 procent av flygningarna på lägre höjd och de kommer väl att märkas inne i Norrbotten och Västerbotten. Däremot kommer det att märkas att vi har ett ökat antal besökare i stan.

115 plan låter mycket?

Det är klart det kommer att bli mycket aktivitet. Det är roligt att ha en så här stor övning. Och det är väl framförallt runt flygplatserna som de kommer att märkas när vi har våra övningspass.

Hur mycket luftföroreningar blir det?

Vi har en miljökoncession som vi håller oss inom så vi kan inte gå utanför den när vi har sådan här aktivitet heller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygövning i Norrbotten2015

Mer i ämnet