Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Ingrid Brindelöv i Piteå om vad som hände när hon konfronterade bedragaren. Foto: Filip Hannu/SVT

Ingrid i Piteå utsattes för romansbedrägeri: ”Plattformarna är E4 för bedragare”

Uppdaterad
Publicerad

I nästan ett år utsattes Ingrid Brindelöv i Piteå för romansbedrägeri. Hon beskriver det som ett digitalt övergrepp som lämnat djupa spår psykiskt men nu har hon målat om sin upplevelse och hjälper andra.

Bedrägeriet mot Ingrid Brindelöv började med ett meddelande på Instagram. Bedragaren utgav sig för att vara en militär utomlands som var fast i Syrien och kontakterna eskalerade snabbt och ledde samtal och meddelanden dygnet runt.

– Från början är det en enorm kärleksbombning, säger Ingrid Brindelöv.

Bekräftelsen och kärleken blev som en drog för Ingrid som även haft kontakt med många andra utsatta som beskriver samma sak. Hon vill nu varna andra att svara på meddelanden från okända personer – och uppmanar till eftersökningar på internet.

– Innan du är fast är det viktigt att du pratar med någon. Fråga någon vad den tycker om personen och bilden. Man kan också göra en bildsökning på internet.

Anmälde tre gånger – lades snabbt ner

I början var det kärleksbombning men när Ingrid valde att säga emot vände bedragaren och började med hot om våld.

– Jag blev utsatt för hot att han skulle dels döda mig, dels skulle han döda min familj. Polisen var bra och tog det här på allvar men efter fem dagar fick jag ett meddelande att ärendet inte går att utreda.

Tre gånger anmälde hon bedragaren men eftersom brotten oftast har internationell koppling är det svårt för polisen att utreda.

– Vi ska betraktas som brottsoffer av internationell karaktär men nu börjar polisen att få möjligheter att samarbeta med Interpol så vi får hoppas att de får mer resurser.

Polisen om misstänkt romansbedrägeri

Om du misstänker att du har blivit utsatt för ett romansbedrägeri rekommenderas du att:

  1. Kontakta din bank direkt. Om en transaktion nyss har genomförts kan banken ha möjlighet att stoppa den.
  2. Anmäl till polisen.
  3. Ta hjälp och stöd av personer i din omgivning. Du kan även kontakta Brottsofferjouren.
  4. Avbryt all kontakt, även med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.