Initiativtagaren Bjarne Hald (C) om stödet till kvinnojouren i Arvidsjaur: ”Mäns våld mot kvinnor är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Det var Centerpartiets Bjarne Hald som tog initiativet till att stötta kvinnojouren Hera i Arvidsjaur.  

– Jag tycker som människa att det är bedrövligt att vi har ett samhälle som fortsatt har ett problem med mäns våld mot kvinnor, säger han. 

Under förra året var kommunens ekonomi god och därför tyckte Bjarne Hald (C) att det fanns all anledning att stötta kvinnojouren. 

– Jag såg ett inslag på SVT Nyheter Norrbotten om att Arvidsjaurs kommun var en av de kommuner i länet som inte gav kvinnojouren något bidrag. Då tyckte jag att det var viktigt att även vi gjorde det, säger han.

S vill utreda frågan först

Det var under ett kommunfullmäktigemöte i november som Bjarne Hald lyfte frågan.

– Jag fick bifall av Britt-Inger Hedman (V). Socialdemokraterna däremot ville att man skulle utreda behovet av stöd, men beslut fattades om att kvinnojouren skulle tilldelas 100 000 kronor för åren 2021-2022, säger Hald.

Hoppas slippa ge stöd

Hur blir det med verksamhetsstödet nästa år? 

– Egentligen så hoppas jag att vi inte ska behöva ge kvinnojouren något stöd. Men om mäns våld mot kvinnor inte har förändrats i samhället så hoppas jag att vi även i framtiden kan ge kvinnojouren ett bidrag på minst den här nivån, säger Bjarne Hald. 

I klippet berättar Bjarne Hald (C) om vad han tror det är som krävs för att få stopp på kvinnovåldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.