Länskonstmuseet i Kiruna tvingas stänga lokaler – igen

Uppdaterad
Publicerad

Konstmuseet i Norr hyr lokaler i Kirunas nya stadshus Kristallen, men problem med inläckande vatten gör att museets verksamhet

påverkas och utställningar måste flyttas och på längre sikt ställas in.

Det handlar om cirka 400 kvadratmeter av totalt 800 kvadratmeter som nu måste renoveras.

Utställningsvåningar stängs

Renoveringen innebär att museets två översta utställningsvåningar, 4 och 5, kommer att renoveras och vara stängda under en längre tid.

– Tidplanen för renoveringsarbetet är ännu inte fastställd men under rådande omständigheter, då museet håller stängt på grund av covid-19 passar det förhållandevis bra att göra dessa nödvändiga insatser, säger Selma Green, länskonstmuseichef vid Konstmuseet i Norr.

Återkommande problem

Utställningarna Kiruna Forever och Röster från Arktis påverkas och är flyttade till andra lokaler eller framskjutna i väntan på att museet åter kan öppna.

Vattenläckage har varit ett återkommande problem sedan 2018 när länskonstmuseet öppnades i Kirunas nya stadshus Kristallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.