Foto: TT/Arkivbild

Inspektion avslöjade stora brister – fastspänd 8-åring höll på att kvävas

Uppdaterad
Publicerad

En inspektion vid den slutna psykiatriska vården på Sunderby sjukhus i Luleå visar på stora brister. Bland annat höll en 8-åring på att kvävas efter att ha bältats.

Den oanmälda inspektionen som gjordes av Justitieombudsmannen (JO) 2017 på den vuxenpsykiatriska slutenvården och barn- och ungdomspsykiatriska slutenvården (BUP) vid Sunderby sjukhus i Luleå visade på omfattande brister. Det handlade bland annat om bemanning, tvångsåtgärder och möjligheter för patienter att komma utomhus.

8-åring nära att kvävas

På den psykiatriska barnavdelningen (BUP) understryker JO att det behövs isoleringsrum och bälten anpassade för barn. 2016 höll en 8-åring på att kvävas efter en serie bältningar då barnet fortfarande kunde skada sig själv och fick andningsstopp vid flera tillfällen.

Bältning inom psykiatrin i Norrbotten

Liten bemanning

Bemanningen, eller snarare bristen på bemanning framkommer vid flera punkter i inspektionsprotokollet. Personalen beskriver att man ”rasat av stress och utmattning” på grund av hög arbetsbelastning, att det varit stor omsättning på personal och att man inte haft möjlighet att utföra den tillsyn som behövts av patienter på grund av att man varit för få.

Syfte med inspektionen:

Inspektionen är en del av JO:s verksamhet för att förebygga tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning av frihetsberövade personer, Opcat-verksamheten. Denna verksamhet hade under 2017 ett fokus på vilken löpande tillsyn av frihetsberövade som utförs i syfte att skydda deras liv och hälsa.

Opcat är den engelska förkortningen av tilläggsprotokollet till FN:s tortyrkonvention (Optional Protocol to the Convention against Torture). Länder som anslutit sig till protokollet har förbundit sig att inrätta ett nationellt besöksorgan som regelbundet besöker platser där personer kan hållas frihetsberövade. I Sverige har JO tilldelats detta uppdrag. Information om JO:s Opcat-verksamhet finns på JO:s webbplats.

Källa: JO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bältning inom psykiatrin i Norrbotten

Mer i ämnet