Luleå är en av fyra kommuner i Sverige som utbildar lindrigt intellektuellt funktionsnedsatta till äldreexperter. Ulf Emmoth ser fram emot rollen. Foto: Micke Nyberg/SVT

Intellektuellt funktionsnedsatta i Luleå ska bli experter – på äldre

Uppdaterad
Publicerad

Luleå är en av fyra kommuner i landet som ska utbilda lindrigt intellektuellt funktionsnedsatta till äldreexperter.

– Det är en unik satsning på en i många stycken osynlig grupp i samhället, säger Ingrid Renberg, ordförande för FUB Luleå.

Andelen äldre med intellektuella funktionsnedsättningar (IF) växer och arvsfonden finansierar därför ett projekt som ska utbilda äldreexperter för goda levnadsvillkor.

Ska agera bollplank

Tanken är att de efter två år ska utbilda fler och även agera bollplank och referensgrupper till kommuner och organisationer.

Bakom projektet står FUB (Föreningen för utvecklingsstörda), Autism-och Aspergerförbundet, Sveriges kommuner och regioner. Studieförbundet Vuxenskolan och Forum Carpe.

– Vi ska diskutera boenden, sysselsättning och fritid och försöka skapa bättre förutsättningar. Bland annat handlar det om att lära sig att säga i från om de inte tycker om någonting. Vi vill lyfta deras erfarenheter och önskningar och göra dem till äldreexperter, säger Ingrid Renberg, ordförande för FUB Luleå.

”Kul att bli äldreexpert”

Ulf Emmoth från Luleå är en av deltagarna i studiecicrkeln och han har stora förhoppningar på framtiden.

– Det ska bli roligt att bli äldreexpert. Då kan man säga till andra som blir äldre att ”så här gör vi”, säger han.

Elisabeth Lindbäck håller med.

– Det ska bli kul att lära sig mer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.