Intensivvårdplatser i Kiruna stänger i sommar

Publicerad

Region Norrbotten kommer, trots tidigare löfte, att stänga intensivvårdsplatser i Kiruna under semesterperioden. Patienter i behov av intensivvård ska istället vårdas i Gällivare. – Trots att vi stänger platser kommer vi att ha ett säkert akut omhändertagande i Kiruna eftersom vi har läkare och sjuksköterskor med hög kompetens för att stabilisera patienterna inför en säker transport, säger Brita Winsa, chef för Division närsjukvård.

Anledningen till den tillfälliga stängningen är personalbrist. Enligt Region Norrbotten har flera rekryteringsinsatser gjorts, bland annat genom att försöka hyra in sjuksköterskor och erbjudande om sommarförmåner men bemanningsfrågan har ändå inte lösts.

– Vi får inte ihop schemat över sommaren och måste anpassa kostymen efter resurserna. Nu får vi förhålla oss till beslutet och för patienterna kommer det absolut att innebära längre väntetider och fler transporter, säger Helena Fredriksson Ågren, chef för akut omhändertagande vid Kiruna sjukhus.

Hon säger att beslutet att stänga intensivvårdsplatser kommer att påverka även medicinkliniken och hela patientflödet vid sjukhuset.

Finns det risk att patientsäkerheten blir sämre?

– Vi jobbar alltid för patientsäkerheten, men risker finns det alltid vid förändringar.

Går emot löfte om lösning

Beskedet kommer bara några veckor efter att Region Norrbotten och Kiruna kommun gått ut med löftet att sommarbemanningen på Kiruna sjukhus akutavdelning skulle vara löst.

– Jag känner mig nöjd med att vi löst sommarbemanningen för akuten vid Kiruna sjukhus. Det är i alla fall den signal vi fått från verksamheten. Nu kan vi möta de behov av vård och omvårdnad som finns och det är bra, sa regionrådet Anders Öberg (S) till SVT Nyheter Norrbotten den 29 maj.

”Skarpt läge”

Att Region Norrbotten prioriterar IVA-platserna i Gällivare beror på att det betraktas som navet för intensivvård i Malmfälten.

Region Norrbotten kan beordra medarbetare att arbeta övertid om situationen kräver det, men vill undvika det så långt det är möjligt.

– Att beordra medarbetare i Kiruna att arbeta övertid skulle inte heller lösa den situation vi står inför. Vi befinner oss i ett skarpt läge där vi måste göra en svår prioritering, vi väljer mellan välförtjänt vila för våra medarbetare eller att kunna hålla alla IVA-platser öppna, säger Jonas Thörnqvist, biträdande regiondirektör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer