En frihetsberövad man på häktet i Luleå blev upprörd när han fick ett frimärke med regnbågsflaggan på. I protest skrev han till JO. Foto: Nyhetsgrafiken

Häktad missnöjd med frimärkssortimentet

Uppdaterad
Publicerad

HBTQ-märkta frimärken i häktet gjorde en frihetsberövad man i Norrbotten så upprörd att han tog fram papper och penna och skrev en JO-anmälan.

Mannen anser att han under tiden i häktet var tvungen att köpa frimärken med motiv som han inte vill gynna – det vill säga regnbågsflaggan.

”Jag stödjer Guds vilja, och vill enbart ha frimärken som är kungliga eller neutrala”, skrev mannen när han satt i häktet i Luleå i en anmälan till Riksdagens ombudsman (JO).

Tillbakavisar klagomålen

Kriminalvården svarar dock i ett brev till JO att de endast tar hänsyn till frimärkenas funktion när de beställer dessa till häktet och inte vilka motiv som är tryckta på dessa. Enligt Kriminalvården är det en ”motiverad ordning” och tillbakavisar klagomålet från mannen.

Men mannen är inte nöjd med sortimentet som han fick ta del av på häktet utan poängterar i sitt brev: ”Jag vill inte vara tvungen att köpa frimärken med HBTQ-flaggan”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.