Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det här är det absolut bästa träningsområdet jag upplevt.” – hör om varför de valt att lägga kursen i Arvidsjaur.

Internationell militärkurs i Arvidsjaur får helikopterpiloter att lyfta

Uppdaterad
Publicerad
Förra veckan öppnades den kommersiella flyglinjen på Arvidsjaurs flygplats upp igen efter Nextjets konkurs. Men sedan tre veckor har det varit full aktivitet eftersom en internationell helikopterkurs för militärer pågår ute på flygplatsen.

Utbildningen startades av det brittiska flygvapnet Royal Air Force och den sköts av European Defence Agency, EDA. Syftet med kursen är att utbilda helikopterbesättningar från olika länder att flyga i avancerade hotmiljöer.

De som deltar i övningen är några av respektive lands vassaste piloter i Sverige, England, Österrike, Tyskland och Norge. Efter fyra veckors teori i England avslutas kursen med praktisk flygning i Sverige och Arvidsjaur där de provar på de militärtaktiska övningarna.

”Vårt mål”

– När programmet startade för snart sex år sedan hade vi endast brittiska instruktörer. Nu har vi en jämnare fördelning av svenska, österrikiska och tyska instruktörer. Så det handlar om att utveckla andra försvarsmakters kunskap och skaffa instruktörer för de närmsta åren och för framtiden. Det var hela tiden vårt mål när vi startade upp och det har vi lyckats med, säger Mike Gallagher, chef för kursen och officer i RAF. 

Ledigt luftutryme

Det finns en rad olika orsaker till att man valt att förlägga den praktiska delen av utbildningen i just Arvidsjaur för andra året i rad.

– Anledningen till att vi kommer hit är att luftrummet är väldigt öppet och ledigt, faciliteterna är fantastiska och det finns mycket öppen terräng och landskap där vi kan landa på olika områden. Personalen är även den förstklassig och det är därför som vi kommer tillbaka hit år efter år. Det här vara det absolut bästa träningsområdet jag upplevt.

Totalt deltar Sverige med en UH-60 Blackhawk, även kallad helikopter 16, ett spaningsflygplan och två JAS 39 Gripen från F21 i Luleå, samt övningstrupp från Arméns Jägarbataljon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer