Visa alla (2)

Internationella kören läggs ned – Sayed: ”betyder allt”

Publicerad

Musiken har fört dem samman – oavsett språk. Men nu läggs Luleås internationella kör ned.

Luleå kommun har i tiotalet år drivit en kommunal kör som ska hjälpa till med integrationen för nyanlända. Men nu drar kommunen in pengarna. Skälet är att bidraget kommit från Migrationsverket och varit öronmärkta för integration av nyanlända. Men nyanländ är man bara några år och internationella kören har för få nyanlända.

– Kören vänder sig absolut till utrikesfödda, det är min bild, säger Lenita Ericson (S), kommunalråd i Luleå. Men nyanlända enligt Migrationsverket är ju precis de som har kommit.

”Kören betyder mycket”

Sayed Mojtaba Hussein kom från Afghanistan för 3 år sedan. Ganska snart hittade han till körsången där han fann vänner i det nya landet.

– Kören betyder mycket för mig. Jag kan hitta kompisar från olika länder och vi kan lära känna varandra via musiken. Och jag älskar musik.

– Den är allt nästan. Jag vill inte lämna kören, säger Sayed Mojtaba Hussein.

Tanken är att alla ska få vara med i internationella kören.

Musikfest i Boden

I dag uppträdde Luleås internationella kör ihop med Bodens internationella kör, Offroad Big Band och Anja Storelv Band.

Vi fick vara med på soundchecket och uppvärmningen på Sagabiografen i Boden. Luleås internationella kör gör sitt sista framträdande i Luleå nästa helg. Sedan lägger de ned. Bodens internationella kör fortsätter dock att bedriva sin verksamhet.

”Evigt tacksam”

Körledaren Monica Åslund har avlönats till 20% av arbetet med kören. Hon anser att det har varit ett fint symbolvärde i att kommunen haft en kör på det här viset.

– Kommunstatusen är ju unik i Sverige och det är vi kända för. Att kommunen har satsat på det här sättet som de har gjort i tio år. Och det är vi evigt tacksamma för, säger Monica Åslund.

– Jag förstår det här med att spara pengar och så, men jag ställer mig frågande till att inte låta en sådan här verksamhet vara kvar oberoende av mig som körledare. Det är en verksamhet som handlar om kulturyttring och där man möts upp utan att kunna något språk, och musiken för dig samman. Det spelar ingen roll vem du är eller var du kommer ifrån.

Kan söka andra pengar

Men det finns andra pengar att söka.

– Vi har bland annat en pott som heter integrationsmedel. Två miljoner per år som föreningar och organisationer kan söka för integrationsprojekt. Och jag hoppas att internationella kören formulerar en ansökan och kommer in med den till kommunen, säger Lenita Ericson (S) kommunalråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer