Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under tisdagen invigdes en stor vätgasanläggning i Luleå. Mikael Larsson, affärsområdeschef Swerim berättar om anläggningen som är avgörande för fossilfri tillverkning. Foto: SVT

Invigning av stor vätgasanläggning i Luleå – avgörande för fossilfri tillverkning

Uppdaterad
Publicerad

Efter en investering på tolv miljoner och ett och halvt års väntan står den första anläggningen för produktion av vätgas klar i Luleå. Den nya elektrolysrören för vätgas ger förutsättningar för banbrytande forskning kring just vätgas men det är även viktiga steg mot den fossilfria industrin.

Metallforskningsinstitutet Swerim har en vision om att metallindustrin ska bli både fossilfri och cirkulär. De bedriver industrinära forskning och utveckling kring metaller samt vägen från råmaterial till färdig produkt.

Målet är att minska CO2 utsläppen från den metallproducerande industrin. Magnus Lundqvist arbetar som projektledare och menar att intresset för detta är stort ute i världen  – och att de kommer att börja använda anläggningen skarpt redan om fyra veckor.

Positivt ur ett miljöperspektiv

– Vi kommer kunna hjälpa våra kunder inom svensk industri att utveckla nya och hållbara processer för att tillverka metall.  Ur ett miljöperspektiv är detta väldigt positivt. I Sverige har vi el med väldigt lågt CO2-avtryck och att ersätta fossila bränslen med elkraft är en stor vinst för miljön, säger Magnus Lundqvist. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fossilfri ståltillverkning SSAB Luleå

Mer i ämnet