Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Conny Rönnqvist, från Kustbevakningen Luleå, berätta vad du bör tänka på om du under påsken ska ta dig ut på isarna i Luleå skärgård. Foto: SVT

Förrädiska havsisar i påsk – Kustbevakningen manar till försiktighet

Publicerad

Så här vid påsktid är det många som vill ta sig ut på isarna. I Luleå skärgård är det öppet vatten på många håll och det är viktigt att kolla upp isläget innan man ger sig ut.

En bit innan Klubbviken vid Sandöns södra ände i Luleå skärgård är det öppet vatten.

Redan under förra veckan gick det inte längre ta sig ute till öarna Kluntarna, men till en del öar kan det fortfarande finnas is. Vårvintern lockar många ut i skärgården men det gäller att vara försiktig och kolla upp isarna innan man ger sig ut till påsk.

– Vindarna har varit lite konstiga med mycket hög- och lågvatten så det har tagit hårt på isarna utomskärs. Det är ju sent på året, men inomskär är det helt okej, säger Conny Rönnqvist, Kustbevakningen som använder svävare för att kontrollera isarna.

”Man måste ha självbevarelsedrift”

Men Conny Rönnqvist vill vara tydlig med att  man ska vara försiktig:

– Prata med lokalbefolkningen på öarna om du har den möjligheten för att kolla det aktuella isläget innan du ger dig i väg. Det kan ändras från dag till dag beroende på väder och vind.

Det går även bra att ringa till Kustbevakningen för råd, men återigen så finns det inga garantier.

– Vi kan inte lova någonting, man måste ha lite självbevarelsedrift och vara försiktig helt enkelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer