Bild från tidigare polarexpedition

Isbrytaren Oden har nått Nordpolen i tuff expedition

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens polarexpedition Arctic Ocean 2018 med isbrytaren Oden pågår för fullt och isbrytaren har nu nått Nordpolen.

Temat för forskningen i år är molnens roll för klimatet och ur det mikrobiologiska livet i havet och isen är kopplat till hur molnen i Arktis bildas.

Kapten Mattias Peterson berättar i sitt veckobrev att isbrytaren har fått kämpa med väldigt tjock och besvärlig is. Vidare skriver han att han aldrig sedan 2005 sett sådana förhållanden.

Oden har den här gången tagits sig långt norrut och det tagit betydligt längre fart än senast fartyget var så långt norrut som var 2016.

Eftersom det inte går att få satellitbilder från området använder expeditionen en helikopter före innan fartyget plöjer vidare i isen.

Han skriver att han ogärna kör i blindo och hellre stoppar om vädret inte medger flygning. Risken är annars att isbrytaren om den kör in i extremt svår is rent av skulle kunna fastna.

– Jag hade inte tvekat under tidigare expeditioner att fortsätta utan helikopter-rek, men i rådande is-omständigheter är det oklokt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.