Foto: Anders Hjertström/SVT

Säkerhetsåtgärd mot corona – isbrytaren Frej fast i fjärden

Uppdaterad
Publicerad

Isbrytaren Frej hålls på vatten för att hålla smitta från fartyget. ”Vi är en samhällsviktigt funktion och reser runt land och rike, därför är det viktigt att vi undviker smitta och är försiktig med vad vi tar med oss hem”, säger Anders Dahl, chef på Isbrytningsenheten.

Att Frej ligger ute i fjärden har en del kanske inte gått miste om att se. Men detta är för att hålla coronasmittan från faryget.

– Alla ombord är friska, men vi ser till att undvika att få smitta ombord.

Coronaviruset i Norrbotten

Hur länge är det tänkt att de ska stanna där ute på båten?

– Vi vet inte riktigt hur länge, men så länge vi har assistans och så länge isbrytaren behövs. Vi tror inte att det är så mycket jobb kvar efter 25 april.

Säkerhetsåtgärd

Ymer befinner sig i Kalixområdet. Och Atle står inför besättningsbyte efter två veckors karantän.

Anders Dahl berättar att de reser runt land och rike med isbrytarna och därför måste all personal sitta i två veckors karantän innan de gör ett besättningsbyte. Samt att det är därför de vidtar dessa säkerhetsåtgärder.

För att säkerställa att inte besättningen tar med hem någon smitta och för att inte ska bli smittade.

– Vi är en väldigt samhällsviktig funktion, men vi är van att lösa den här typen av problem. Besättningen är van att ligga ute länge och därför finns det också stora matförråd ombord och ganska bra rutiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet