Isladan fylls vid Kiruna AIF:s återkomst

Uppdaterad
Publicerad

En hockeymatch i division III kan mycket väl vara det hetaste som händer i idrottsväg i Kiruna i år. Anrika klubben Kiruna AIF är tillbaka i seriespel efter 27 år.

Våren 1988 genomfördes den stora sammanslagningen av ishockeyklubbar i Kiruna. IFK Kiruna hade redan försvunnit och nu lade även Kiruna AIF ned seniorhockeyn och förband sig dessutom att inte starta något nytt lag på 25 år.

Den fristen gick ut 2013 och nu två år senare är Kiruna AIF tillbaka på den svenska hockeykartan.

”En dröm”

Bakom initiativet var spelarna Emil Jakobsson och Simon Hammar som inte ens var födda när Kiruna AIF:s A-lag lades ned. Så sent som i fjol spelade de med Kiruna IF i division I.

– Man har ju hört alla historier och sett bilderna när det har varit fullsatt här på Matojärvi. Det är ju en dröm att själv få spela i en fullsatt arena, säger Emil Jakobsson.

Kanske kan det bli så. Förhandstipsen är att det kommer mycket folk till lagets premiärmatch i division III, den lägsta serien. Det sportsliiga läget var ett helt annat våren 1973 när Kiruna AIF lyckades avancera till den högsta serien, allsvenskan.

Salming lämnade återbud

Kopplingen till historien är dock tydlig inför återkomsten. Matchpucken ska levereras med helikopter genom de tidigare fyra AIF-stjärnorna Hans Ågren, Jan Aspvik, Svenåke Svensson och Mikael Andersson. Klubbens allra störste, Börje Salming, har emellertid tvingasts lämna återbud.

Matcherna ska spelas i Matojärvi, Sveriges första islada, byggd 1956, i stället för den nya och mer ombonade arenan Lombia. Det var enligt hockeysektionens ordförande Roger Andersson ett självklart val.

– Det var där vi slutade och då är det där som vi börjar också, säger han.

Han säger att det inte har varit svårt att få folk att jobba för den nystartade sektionen.

– Jag kan påstå att det går lättare för oss än för andra. Vi har tolv personer i styrelsen och fler bankar på dörren. Många av dem hade inte jobbat för någon annan förening, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.