Foto: SVT

Ivo vill ta legitimationen av hyrläkare

Uppdaterad
Publicerad

I en anmälan mot läkaren framgår det att läkaren tjänstgjorde som konsultläkare vid en vårdcentral i Norrbotten. Under och efter denna period har det uppdagats 18 avvikelser, varav några bedöms som allvarliga.

Nu begär Ivo att legitimationen dras in för läkaren som bedöms som grovt oskicklig. Efter att ha granskat avvikelser från fyra vårdcentraler i Norrbotten, Östersund, Oskarshamn och i Halmstad, har Ivo funnit tydliga brister i läkarens hantering av patienter.10:45

Fyra av 17 fall bedöms som mycket allvarliga och Ivo anser inte att läkaren kan arbeta självständigt. I de allvarligaste fallen innebar det att läkaren inte agerade då ett barn hade fått diabetes, bristande undersökning av två patienter med tarmblödningar samt att en man med förhöjt PSA-värde inte skickades till urolog.

Läkaren har längre tillbaka tvingats lämna en anställning på sjukhus och fått kritik från både Socialstyrelsen och Ivo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.