Ja till Barents center

Uppdaterad
Publicerad

Haparandas politiker var i dag eniga över partigränserna när det gäller Barents center. Bygglovet röstades igenom och nu det kan bli byggstart före jul.

Samhällsbyggnadsnämnden i Haparanda behandlade i dag Fahlander-bolaget Concents ansökan om bygglov för 106 000 kvadratmeter för butiker, p-hus, en skola, en arena och en biograf.

Och det blev ja till jätteprojektet som kan ge upp till 400 nya jobb.

Barentscenter i Haparanda

– Det här är det största byggprojekt som någonsin kommer att bli aktuellt i Haparanda, det är verkligen gigantiskt, och jag är glad över att vi i total enighet kunde säga ja till bygglovet, säger Kurt Rosendahl (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Beslutet vinner laga kraft om tre veckor och då har Concent 30 dagar på sig att betala in köpeskillingen för tomten, 48 miljoner kronor.

Inflyttning om två år

Nettovinsten för kommunen blir i storleksordningen 20 miljoner kronor sedan skulden för Akelius del av tomten betalats.

Det räcker för att betala drygt en årshyra för en skola och en arena i det 25-åriga omdiskuterade hyresavtalet.

– Det är byggherren som bestämmer, men jag tror att spaden kan sättas i marken före jul och det som är sagt är att den nya skolan ska kunna sparka igång till hösten 2016, säger Kurt Rosendahl.

Concents David Lehto är inne på samma linje.

– Vi kan inte säga exakt när det blir byggstart, men så snart som möjligt, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barentscenter i Haparanda

Mer i ämnet