”Jag har aldrig sett snöfall”

Publicerad

Mariana Ferreira Lopes är bara 21 år men har redan flera år i portugisiska A- och U-landslag bakom sig. Nu väntar hennes första säsong i utomlands.

Portugisiskan är van vid havet och det iberiska klimatet, men säger att hon ändå fått uppleva ett par veckor med fint väder sedan hon kom till Boden i slutet av juli. Men hon är orolig över det som komma skall.

– Ja, jag är väldigt orolig över bristen på ljus. Mörkret kommer vara svårast för mig. Jag kommer från kusten i Portugal så jag bor nästan i havet, och om det är -5 grader under vår vinter är det oerhört kallt. Så jag kan inte ens tänka mig -40. Och jag har aldrig sett snö falla, jag har bara sett snö i bergen. Det kommer bli väldigt kul, men jag är väldigt orolig för mörkret, säger hon.

”Alla är så snälla”

Men trots farhågorna säger hon att välkomnandet i Boden varit varmt och hon känner sig redan hemma i laget.

– Jag fick ett så varmt mottagande. Alla är så snälla mot mig, så bra människor. Över hela staden, inte bara i laget. Om vi går och äter lunch eller går på gatan är alla väldigt snälla, så det var enkelt att komma överens med alla och känna mig bekväm.

Hon trivs med det mer fysiska spelet i Sverige, men största utmaningen under försäsongen säger hon har varit att vänja sig vid mängden klister på bollarna – mycket mer än i Portugal.

Tre guld

21-åringen är noterad för 26 A-landskamper i portugisiska landslaget, och har bland annat spelat mot Sverige. I portuguisiska ligan blev det tre raka guld med Alavarium / Love Tiles, och har varit bestämd att testa lyckan utomlands sedan hon var 17. Men hon ville studera i hemlandet först.

– Jag blev klar i juni, så nu kan jag officiellt kalla mig fysioterapeut. Sedan fick jag några erbjudanden, och det här var det som kändes rätt för mig, säger hon om beslutet att flytta till Boden.

”Mycket jobb”

Och hon tror på lagets förmåga att prestera på högsta nivå, trots att de är nykomlingar.

– Jag tror verkligen vi kan göra det bra. Som nykomlingar tror jag vi kommer vara en överraskning för de andra lagen, men vi har fortfarande mycket jobb att göra, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Boden handboll

Mer i ämnet