Jessica Hellbom, rekryt jägarbataljonen Arvidsjaur Foto: SVT

Jägarbataljonen lyckades locka fler kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kvinnor söker sig till arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Anledningen tros vara deras medvetna satsning att locka fler kvinnor till förbandet.

Jägarbataljonen i Arvidsjaur är ett av arméns tuffaste förband med en kraftig mansdominans. Förra året inleddes ett projekt som går ut på att locka fler kvinnor till bataljonen samt få fler att stanna kvar.

–  Jag tycker att vi ser resultat. Dels får vi gehör hos högre chef och vi får möjlighet att anpassa materialet. Sedan tycker jag att vår interna dialog har blivit bättre. Det är framför allt kvinnorna, men också andra, som drar fram förslag och jobbar för hur vi ska gå vidare, säger Mathias Holmqvist, överste löjtnant.

Samtalsklimatet förändras

Och det har blivit en liten ökning av kvinnor. När projektet inleddes för drygt ett halv år sedan jobbade 17 kvinnor på jägarbataljonen, idag är de 21 stycken.

Kan du själv märka av att man har ett mer jämställdhetstänk och fokuserar på att få mer kvinnor till bataljonen?

– Ja, det är klart att jag märker det. Jag är dels med i projektgruppen, men sedan ser jag också ökningen av antalet kvinnor som bidrar till ett annat samtalsklimat bland annat, säger Sara Limberg, underofficer.

Ingen kvotering

Åtgärderna man tagit till för att locka fler kvinnor är bland annat att anpassa utrustningen, skapa en bättre arbetsmiljö och en tydlig karriärstege så att de som söker sig till jägarbataljonen kan planera sin framtid. Men man är tydlig med att ingen blir inkvoterad utan att samma krav gäller för alla – man som kvinna.

– För vi har högra krav på förbandet på grund av uppgifterna och miljön. Och de kan vi inte tulla på. Då vill vi också ta in folk som duger till det, säger Mathias Holmqvist.

”Det är jättebra”

Jessica Hellbom, rekryt på arméns jägarbataljon, går just nu Försvarsmaktens grundutbildning på elva månader. Hon är positiv till att man valt att lägga lite extra kraft på kvinnorna då hon själv vill arbeta inom Försvarsmakten i framtiden.

– Det var ingen satsning jag förväntade mig när jag kom hit direkt. Utan det fick jag vet här. Så det tycker jag är jättebra. Jag vill jobba inom Försvarsmakten, så då är det skönt att veta att de satsar lite extra på kvinnor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer