Maria Johansson, forskare vid Luleå tekniska universitet. Foto: Privat/SVT Arkiv

Forskare: Olika syn på jämställdhet i skogsnäringen

Uppdaterad
Publicerad

Skogsnäringens konsensus- och marknadsorienterade jämställdhetsarbete kommer i konflikt med kvinnliga anställdas upplevelse av diskriminering. Det visar en ny avhandling vid Luleå tekniska universitet.

– Det finns en strävan hos tongivande inom skogsnäringen att placera problemet hos andra än hos sig själva, säger Maria Johansson, forskare inom genus och teknik vid Luleå tekniska universitet som lagt fram en avhandling i ämnet.

Slutavverkat

I samband med Me too-rörelsen 2017 initierade kvinnor i skogsnäringen kampanjen Slutavverkat där kvinnors upplevelser av diskriminering och sexuella trakasserier i branschen kom till uttryck.

– Medan den officiella bilden fokuserade på de positiva konsekvenserna av jämställdhet, till exempel genom affärsfördelar, visade kvinnornas berättelser att jämställdhet inte bara kan handla om konkurrenskraft utan också om kvinnors rätt till arbetsplatser fria från diskriminering, säger Maria Johansson.

Inget utrymme att vara obekväm

I avhandlingen undersöker hon vad som händer när skogsnäringen gör jämställdhet, det vill säga hur man praktiskt går till väga genom faktiska insatser och policydokument.

– Det finns inte riktigt utrymme att vara obekväm. Den konsensusinriktade berättelsen, att alla tjänar på jämställdhet är mer lättsmält än den som handlar om sexuella trakasserier där det finns ett offer och en förövare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.