Jan Larsson (S): ”Vi måste stoppa många projekt”

Uppdaterad
Publicerad

Pajalas kommunledning måste nu stoppa en hel del projekt som satts i gång med de fonderade pengarna från årsredovisningen 2016 som förvaltningsrätten dömt ut som olaglig.

Kommunledningen har under fredag förmiddag suttit i krismöte för att analysera förvaltningsrättens dom.

Årsredovisningen för 2016 är enligt rätten missvisande och olaglig och måste göras om.

”Stora konsekvenser”

Domen är en rejäl kalldusch för de styrande i Pajala som redan börjat använda sig av delar av de fonderade medlen.

– Det blir jättestora konsekvenser för oss eftersom vi redan överfört en del av pengarna till olika projekt. Nu kan vi hamna i ett ännu värre läge med minusresultat när vi gör om årsredovisningen, säger kommunalrådet Jan Larsson (S).

Men varför har ni fonderat pengar och angett ett lägre resultat än det riktiga?

– Kommunens överskott ska gå direkt till rörelsekapitalet, till kassan, och får inte användas för driften, utan bara till investeringar och att betala av pensionsskulden, enligt reglerna för kommunsektorn.

– Men om vi fonderar pengar på sidan om så går det att göra så. Det var så vi tänkte i alla fall. Det var frågan om satsningar, inte om att jobba upp ett krismedvetenade, säger Jan Larsson.

Är det vanligt att göra så?

– Nästan alla kommuner har gjort så i alla tider, men det är tydligen bara vi som anmälts och som fått en dom mot oss.

Vad får det här för konsekvenser?

– Vi måste göra en ny årsredovisning och stoppa en hel del projekt som VA-underhåll, bättre skolskjutsar i byarna och trygghetsboenden och eventuellt även samarbetet med Kolari om ett gemensamt badhus.

Vad tycker du om det?

– Det är inte roligt, men vi har inte pengar till satsningarna och vi får tydligen inte använda våra fonderade medel. När det gäller VA-nätet har vi redan skickat ut tre miljoner kronor till tekniska förvaltningen och kan vi inte göra något åt det så blir det ett rent underskott av det där.

Så ni kommer inte att överklaga domen?

– Vi är en liten fattig kommun som inte har råd med det, men vi ska prata med SKL:s jurister och så får vi se hur det går, säger Jan Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.