Här är skissen över multiaktivitetshuset. Foto: Michael Green architecture (illustration)

Jättebygge förändrar hela Gällivare centrum

Uppdaterad
Publicerad

I dag präglas Gällivare centrum av stora, tomma, ytor. Men snart startar nästa stora bygge som kommer att förändra centrum i grunden.

Det är något år kvar innan byggstarten sker av det blivande multiaktivitetshuset. Men planerna har tagit fast form och redan nu kan man genom arkitekternas nya illustrationsfilm följa med in i huset.

Huset ska bland annat innehålla teater, bibliotek, badhus, sporthallar, skateboardramper och klättervägg.

Mer folk i centrum

Det är funktioner i Malmberget som ska ersättas, LKAB betalar och stadsplanerarna vid Gällivare kommun får en chans att förändra Gällivare till det bättre. Sedan tidigare har bygget av Kunskapshuset med bland annat gymnasieskola dragit i gång på tomten intill kommunhuset.

– Tanken är att få in mer folk i centrum, så att det blir trevligare, intimare och att det händer mer, säger Bo-Göran Bäckfors, projektchef vid Gällivare kommun.

”För glest”

När vi frågar Gällivarebor får vi ett ganska samstämmigt omdöme i dagens centrum.

– Det är för mycket öppna ytor, det är för glest, säger Kjell Karlsson.

– Det är fint när det är händer något, då är det stort fint och öppet. Men annars är det ganska ödsligt, säger Pia Aspemo.

Nu eller aldrig

Men nu är Gällivare byter ansikte gäller det att det blir bra direkt. För man får bara den här chansen.

– Det är once-in-a-lifetime-chans för kommunen att få till stånd de här investeringarna som vi nu har på gång, säger Marcus Zetterqvist, planeringschef vid Gällivare kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gällivare nya centrum

Mer i ämnet