Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De närmaste 10 åren behöver Luleå kommun investera 30 miljarder kronor, nu vill kommunen få in privata investeringar. Hör kommunalrådet Carina Sammeli (S) i klippet. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Luleå kommun behöver investera 30 miljarder – vill få hjälp från näringslivet

Uppdaterad
Publicerad

De närmaste 10 åren behöver Luleå kommun investera 30 miljarder kronor, bland annat för att möta behoven från nya industrietableringar och den gröna omställningen. Nu ska kommunen utreda möjligheten att ta in privata investeringar, framför allt i den del som rör Luleå hamn.

För att möjliggöra för nya industrietableringar och den gröna omställningen i Norrbotten behöver Luleås kommunala bolag göra investeringar på närmare 15 miljarder kronor under de närmaste tio åren.  

Det är en investeringstakt som är nästan fyra gånger så hög som i dag.  

Samtidigt behövs nästan lika stora investeringar i Luleå kommuns egen verksamhet, vilket bland annat beror på att Luleås befolkning förutspås öka med 20 000 invånare.  

30 miljarder kronor

Totalt skull det alltså betyda ett investeringsbehov på 30 miljarder kronor för Luleå kommunkoncern på en tioårsperiod. 

– Så mycket låneutrymme har vi inte. Om vi skulle låna till alla investeringar i de kommunala bolagen skulle vi inte ha råd att bygga nya skolor och gator när det behövs, säger kommunalrådet Carina Sammeli (S).

Förlänga kajen

Nästan hälften av investeringsbehoven i kommunbolagen är kopplad till logistiklösningar i Luleå hamn. Det handlar bland annat om att förlänga kajen utöver vad som redan är planerat i projektet Malmporten. 

Under måndagen beslutades att kommunen ska utreda möjligheten att ta in privata finansiärer, framför allt i den del som rör Luleå hamn och logistiknav. 

Hör Luleås kommunalråd berätta om investeringarna i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet