JK Anna Skarhed

JK vill ha politisk lösning istället för domstolsprocesser

Uppdaterad
Publicerad

I måndags avslutades Girjasrättegången i hovrätten. Justitekanslern vill nu se en politisk lösning – men landsbygdsministern är fåordig.

Det uppger idag Sameradion & SVT Sápmi.

Under måndagseftermiddagen avslutade hovrätten huvudförhandlingarna i Girjasrättegången, där Girjas sameby stämt svenska staten om rätten att förvalta jakten och fisket inom samebyns åretruntmarker.

Det är Justitiekanslern som är statens ombud i målet och JK Anna Skarhed anser att det nu är dags att lösa frågan politiskt.

– Om Girjas vinner framgång i hovrätten och domen står sig så blir det kanske fler samebyar som vill få saken prövad i domstol. Det känns ju opraktiskt med en mängd olika processer, säger Skarhed.

Skulle du hellre se att frågan blir löst politiskt?

– Det anser jag skulle behövas. Men det är bra om vi först får en dom som är juridiskt korrekt.

Det var 2009 som Girjas sameby med understöd av Svenska samernas riksförbund stämde staten och hävdade ensamrätt till jakten och fisket ovan odlingsgränsen.

Samebyn vann framgång i den första instansen, tingsrätten, som ansåg att samer under de senaste tusen åren har jagat och fiskat i området och därmed upparbetat starka rättigheter enligt reglerna om urminnes hävd.

Detta har inte statens äganderätt till området kunna rubba, enligt tingsrätten.

”Det finns bara en utgång”

Samebyns ordförande Matti Berg är övertygad om att samebyn får rätt även i hovrätten.

– Det finns väl bara en utgång. Ett folk som brukat markerna i årtusenden måste ha ett visst mått av rättigheter till sitt land. Det borde väl också gälla oss samer, säger Berg.

Den svenska regeringen har inför årets ripjakt skärpt reglerna för utländska jägare, mot bland annat Kommerskollegiums rekommendationer, som anser att detta strider mot EU-rätten,

Om Girjas vinner framgång hela vägen genom rättssystemet så ställs nuvarande lagstiftning under hård prövning.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht är ansvarig för jakt- och fiskefrågor i regeringen och han är sparsam med kommentarer.

– Jag kan inte kommentera en pågående rättsprocess – den måste få ha sin gilla gång, säger Bucht.

Domen i målet faller den 23 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.