Henrik Blind (MP), gruppledare Jokkmokk. Foto: SVT

Jokkmokk drar in partistöd: ”Det känns surt”

Publicerad

Miljöpartiet i Jokkmokk var för sena med redovisningen av partistödet för 2018 och går nu miste om 44 500 kronor.
– Om jag fått bestämma så skulle kommunen ha gjort ett undantag, säger gruppledaren Henrik Blind (MP).

Enligt kommunallagen och de lokala bestämmelserna ska partierna redovisa sina aktiviteter senast 30 juni året efter. Och utbetalningen görs efter att redovisningen godkänts av fullmäktige.

”Det känns surt”

Men miljöpartiet i Jokkmokk redovisade först fyra månader senare, den fjärde november i år och därmed var kommunens beslut givet. Partiet får inte ut de 44.500 kronor som de tre mandaten i fullmäktige skulle ha gett.

– Det är mycket pengar när ladorna är tomma efter två val, kommunvalet och EU-valet, men vi missade deadline och vi får stå vårt kast. Det känns verkligen surt eftersom vi behöver varenda krona vi kan få nu, säger gruppledaren Henrik Blind.

Han är medveten om att partiet inte klarat av de formella redovisningskraven, men hade velat att fullmäktige hellre friat än fällt.

– Om jag hade fått bestämma hade vi kunna få ett undantag, med reglerna är strikta och vi har gjort en miss med redovisningen. I det här fallet kan vi inte skylla på någon annan än oss själva, säger han.

”Öppna för överklagan”

Fullmäktiges ordförande Tommy Isaksson-Rensfeldt (FJK) menar att kommunen bara följt de riktlinjer som finns.

– Vi har dessutom skickat ut påminnelser och när det inte hjälpte så fattade vi det här beslutet eftersom ett fel har begåtts, säger han.

Men Tommy Isaksson-Renfeldt tycker att det vore intressant att pröva lagen.

– Vi är alltid öppna för en överklagan. Miljöpartiet kan komma in med en begäran om att vi ska göra ett undantag. Förhoppningsvis är den här frågan inte avgjord ännu, säger Tommy Isaksson-Rensfeldt.

SD fick nobben

Sverigedemokraterna i Jokkmokk fick också ett nej på sin begäran om partistöd – 33.000 kronor under 2018 för två mandat. Men i SD:s fall handlade det om att de inte har kunnat visa att de har en registrerad lokal partiförening och att partiet därmed inte uppfyller reglerna för kommunalt partistöd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer