Foto: SVT

Jokkmokks kommun tar strid för lokaljournalistiken

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks kommun ska arbeta målinriktat och aktivt för att bibehålla närvaron av lokal journalistik, men problemet är att NSD:s och Kurirens redaktioner bara är projektfinansierade.
– Satsningen kan vara avslutad lika snabbt som den påbörjades, varnar gruppledaren Henrik Blind (MP).

Flera redaktioner i landet har den senaste tiden utökat sin bevakning i landsbygdskommuner. I regeringsbudgeten för i år finns också 85 miljoner extra till stöd för lokal journalistik.

I Norrbotten satsar Norr Media-koncernen på lokalkontor i Jokkmokk. Samtidigt kommer Sveriges radio under året starta tillfälliga så kallade pop-up-redaktioner, bland annat i Vilhelmina och Arvidsjaur och SVT öppnade nyligen en redaktion i Arvidsjaur.

Miljöpartiet i Jokkmokks motion handlar om att värna om den lokala journalistiken och att de lokala rösterna från exempelvis Porjus, Vuollerim och Koikul får höras. Men också om att stå upp för journalistikens oberoende och att makten ska granskas även lokalt.

”Vill vara som en mygga”

Gruppledaren Henrik Blind säger så här om dagens situation med NSD och Kuriren på plats i Jokkmokk och sameradion som är på väg in:

– Det som maktens män viftar undan som köksbordsdiskussioner och oförskämda frågor från lokalreportrar är just precis vad som behövs för att ha en vital lokal demokrati. Det krävs mer öppenhet och att fler lokala röster tar plats. Men den satsning som Norr Media har gjort är endast projektfinansierad och kan vara avslutad lika snabbt som den påbörjades.

Därför vädjar han till Norr Media att bibehålla sin närvaro i Jokkmokk över överskådlig tid.

– Jag tycker att det här är en viktig fråga för kommunstyrelsen att bevaka och jag är glad över att vår motion gick igenom. Vi ska vara den där myggan i tidningsägarnas kontor som påminner om vikten av en långsiktig satsning på lokal journalistik, säger Henrik Blind.

Pengar för ”vita fläckar”

Enligt Norr Medias vd Mats Ehnbom står mediahuset för 25 procent av satsningen, men den stora delen av finansieringen är presstödspengar för projektet ”Vita fläckar”.

– Det bygger på att vi har extern finansiering från myndigheten och vi får det ett år i taget och det tycker vi i branschen inte är bra om man ska vara långsiktiga och det vill vi vara. Vi får ett nytt besked i juni och vi hoppas få behålla den här pengen, men just nu vet jag inte hur det här ska sluta, säger han.

Mats Ehnbom är imponerad över Henrik Blinds motion i fullmäktige.

– Det är bra att politikerna förstår värdet av journalistik. Det är ju samhällsviktigt att det finns bevakning i exempelvis Jokkmokk och det vill vi bidra till Jokkmokks kommun tar strid för lokal, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer