Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) vill göra mer kommunal mark tillgänglig för besökare. Foto: SVT

Jokkmokks kommunalråd: ”De ser oss som Amazonas”

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks kommun fortsätter att kämpa för att länsstyrelsens beslut om naturreservatet Jelka Rimakåbbå ska rivas upp.

– De ser kommunen som ett Amazonas som ska skyddas, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).

Det är tätt med nationalparker, naturreservat och Natura 2000-områden i Jokkmokk och kommunledningen tycker att det nu gått för långt.

I dag är mer än 50 procent av kommunens totala yta skyddad och det finns planer på ytterligare 66 naturreservat.

”De ser oss som Amazonas”

Så den styrande majoriteten har överklagat länsstyrelsens beslut om det nya naturreservatet Jelka Rimakåbbå till regeringen och hoppas att besutet rivs upp.

Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) är mycket kritisk till det han upplever som en bristande dialog från länsstyrelsens sida.

– De ser oss som ett Amazonas som ska skyddas och det tycker vi inte är bra. Det var en representant för länsstyrelsen som sade så på en skogskonferens i Jokkmokk och nu är det ett uttryck som tyvärr används inom myndigheten, säger han.

Robert Bernhardsson vill i stället utveckla näringslivet och kanske då främst turistnäringen genom att göra mer kommunal mark tillgänglig för besökare.

– Vi behöver femdubbla besöksnäringen för att det ska kunna bli en ny basnäring för Jokkmokk, men länsstyrelsens ålderdomliga tankesätt begränsar i stället vår möjlighet till utveckling och det kan vi inte acceptera.

Ingen stopp-skylt

Landshövding Björn O. Nilsson känner inte igen uttrycket Amazonas när Jokkmokks kommun ska beskrivas.

– Det har jag inte hört och det borde jag ha gjort om det används i verksamheten. Så är det definitivt inte. Det där får stå för Robert Bernhardsson, säger han.

Så du ser inte Jokkmokks kommun som ett Amazonas?

– Absolut inte. Varför skulle jag göra det?

Landshövdingen hoppas nu att parterna ska kliva upp ur skyttegravarna och komma fram till en samsyn om de naturområde som skyddas.

– Vi vill inte sätta upp en skylt med budskapet, ”Naturreservat – stängt för utveckling”. Vi måste hitta varandra så vi kan få igång utveckling och även skydda naturen, säger Björn O.Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.