Stefan Andersson (S)

Jokkmokks kommunalråd ser dystert på politiken

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks kommunalråd Stefan Andersson(S) ställer inte upp för omval och han tror att Kallak-konflikten kan tvinga fram en annan sorts politiker.

Nordnytt har tidigare berättat att Stefan Andersson(S) kommunalråd i Jokkmokk inte ställer upp som kommunalråd efter nästa val. Nordnytts reporter Micke Nyberg träffade Stefan Andersson idag. Andersson tror att den infekterade konflikten om en gruvbrytning i Kallak kommer att förändra politiken och tvinga fram en annan sorts politiker som är mer giriga och intresserade av makt.

Många påhopp

Konflikten om den eventuella gruvbrytningen i Kallak är en av de frågor som tagit mycket tid i anspråk när Stefan Anderssons skulle vara ledig. Och han säger själv att det varit väldigt många samtal, främst från från media, under kvällar och helger och många påhopp och nidbilder i Kallakfrågan.

-Man försöker förlöjliga oss politiker genom att påstå att vi är en sorts sekt som jobbar för gruvnäringen. Jag har även kallats kommunpamp, patetisk människa och mycket annat. Det är tråkigt, säger Stefan Andersson.

Gruvpositiva samer

Stefan Andersson är trebarnspappa och vill ägna mer tid åt sina barn och därför ställer han inte upp för omval. Men han är också same och kommer att fortsätta att argumentera för en gruvbrytning i Kallak, trots att just det blivit en mycket känslig fråga på den 409:e vintermarknaden som invigdes i dag.

-Jag pratar med samer varje dag och många av dem är för en gruvetablering i Kallak. Det blir nästan lite förnedrande att slå ihop ett helt folk och säga att alla är mot en gruva, men det finns starka personer som gör sig till företrädare för hela det samiska folket, säger Stefan Andersson.

Girighet och makt

Efter sitt beslut att hoppa av kommunalrådsposten ser han dystert på politikens framtid i Jokkmokk.

-Vad får vi för politiker i framtiden om det blir en vardag att man öppet kan bete sig illa mot eller hota politiker för det är något man inte gör mot många andra människor i samhället, säger han och fortsätter:

-Vi riskerar att få människor som blir politiker av fel anledning.

Vilken anledning då?

-Det kanske handlar om girighet eller makt i stället för ett brinnande intresse för samhällsfrågor, säger han.

Efter valet går Stefan Andersson tillbaka till sitt jobb som kontorschef på systembolaget i Jokkmokk och han har sagt till valberedningen att han gärna sitter kvar i kommunfullmäktige under nästa mandatperiod.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.