Dörrarna till Jokkmokks kommun har varit låsta i snart tre år. Nu är de öppna igen men för komma till tjänstemännen krävs en tagg. Foto: Ludvig Wästfelt/Jokkmokks kommun

Jokkmokks kommunhus upplåst igen – men det krävs tagg för att komma in

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks kommunhus entrédörrar har varit låsta i nästan tre år, men nu är det öppet igen även om det krävs så kallade taggar för att ta sig in till tjänstemännen på de olika våningarna.

Det var i oktober 2016 som kommunledningen beslutade sig för att låsa kommunhuset efter ett antal hot på mejl och sociala medier. Besökare har sedan dess varit tvingade att använda porttelefonen för att komma i kontakt med receptionen.

”Medborgarnas hus”

Antalet spontanbesök har varit lika med noll eftersom det krävts ett officiellt inbokat möte eller en mötande tjänsteman/politiker för at få komma in i kommunhuset.

Men sedan slutet av september har kommunen låst upp igen. Alla som vill kan komma in och besöka receptionen eller inom kort turistbyrån på bottenvåningen

– Det är bingo att dörren är öppen igen. Ett kommunhus är ju medborgarna hus och där ska man känna sig välkommen, inte utlåst, säger gruppledare Henrik Blind (MP) .

Öppet men stängt

Kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) är nöjd med lösningen.

– Som det nu är kommer man in i kommunhuset och man har tillgång till fiket och receptionen och turistbyrån, men ska man besöka tjänstemännen så måste man få den kontakten via receptionen. Det är jätteviktigt att våra anställda kan känna sig trygga på arbetet, säger han.

Kommunhuset är alltså öppet, men ändå stängt. Det går inte att ta sig in till tjänstemännen på bottenvåningen eller ta sig  förbi glasväggarna i trapphuset.

– Det här är Jokkmokks mest moderna anläggning nu. Det är som när man åker tunnelbanan i Stockholm.Det krävs en tagg eller en vän med en tagg för att öppna glasdörrarna, säger Robert Bernhardsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.