Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt besökte Ersnäs skola utanför Luleå. Foto: SVT

Jonas Sjöstedt (V): ”Knarkare ska inte straffas”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt vill avkriminalisera användandet av narkotika, men frågan är om det leder till att fler söker vård eller om det bara gör knarkandet rumsrent.
– Vi kan inte straffa bort ett missbruk, säger han.

Partiledaren Jonas Sjöstedt (V) besökte Ersnäs skola utanför Luleå och var imponerad av den lokala skolkampen i sörbyarna.

– Jag hoppas och tror att de vunnit striden om byskolorna nu. Men Luleå kommun borde gå ut och säga det rent officiellt också. Det förtjänar de som bor här, säger han.

Rumsrent knark?

Men skoldebatten i Luleå i all ära, det är ändå en helt annan fråga som vänsterledaren är omdiskuterad för i dag. Han vill avkriminalisera narkotikabruket eftersom han menar att dagens bestraffande politik inte fungerar. Och många kritiker menar att det är en drogliberal uppfattning som bara gör knarkandet mer rumsrent.

– Vi vill bekämpa narkotikan och pressa tillbaka den, men vi märker att många som har problem med det inte söker hjälp eftersom de känner sig kriminella. Vi kan inte straffa bort ett missbruk, utan det krävs vård för att komma ur det, säger Jonas Sjöstedt.

”Förbjudet att sälja”

Hans partis förslag är att de som knarkar kan göra det utan att riskera straff, men de andra inblandade ska sättas åt hårt.

– Vi vet att den organiserade brottsligheten lever på medelklassens knarkande och vi behöver sätta stopp för det. Vi måste få fler narkotikaberoende att söka hjälp.

– Det ska självklart vara helt förbjudet att sälja narkotika, men vi måste också hjälpa dem som har narkotikaproblem, säger Jonas Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer