Foto: Hans-Erik Pekula

Jordskred i Lillpite – maskinhall hotar att rasa ner i älv

Publicerad

Under förmidddagen larmades SOS om ett jordskred vid Lillpiteälven. Skredet innebär att delar av markägarens tomt rasat 3 – 5 meter ner i Piteälven.

Matz Wiklund är fastighetsägare och han är orolig över att en maskinhall som står nära branten kan komma att dras ned i raset. 

– Jag är ändå glad över att ingen person befann sig i området när raset inträffade.

Matz Wiklund har med anledning av det inträffade flyttat på en del av gårdens traktorer och maskiner som också riskerade att dras ner i raset.

Risk påtalad

Han berättar att familjen tidigare påtalat risken för ras och att något måste göras då vattenkraftverken påverkar vattenflödet med stor variation.

– Kommunen har varit här och tittat och gjort en utredning med hjälp av en geolog. Den utmynnade i att det hela är mitt ansvar. Men nu står jag här med raset och vet inte vad jag ska ta mig till.

Han ska nu tömma maskinhallen som står endast 1,5 meter från rasområdet.

– Jag har sökt kommunen utan att få kontakt så här långt. Jag behöver hjälp men vet inte vem jag ska vända mig till. Det här ser inte roligt ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer