Rektor Ida Nordlund tror att journalister kanske aldrig varit så viktiga som nu. Foto: SVT

Journalistutbildning på distans – en succé i Kalix

Uppdaterad
Publicerad

Journalistutbildning på distans har blivit en succé för Kalix folkhögskola som på kort tid fick 61 sökande till 15 platser.

– Vi tror att folk är less på falska nyheter och vill ha mer klassisk journalistik, säger rektor Ida Nordlund.

Antalet sökande till Kalix folkhögskolas journalistutbildning minskade till åtta personer 2016 och då valde skolan att pausa ansökningarna och de sista eleverna gick ut 2018.

”Förvånade och glada”

Men skolan har väntat på bättre tider och de ser ut att ha kommit nu.

Den tvååriga journalistutbildningen är tillbaka och då främst som distansstuder och intresset är stort.

61 ansökningar har redan kommit in och med tanke på att det finns 15 platser så har skolan stängt ansökningsförfarandet.

– Vi blev ganska förvånade, men väldigt glada över det stora intresset för utbildningen. Jag tror inte att förklaringen är pandemin och att folk är arbetslösa, utan det beror nog på debatten om ”faked news” och sociala medier. Jag tror att folk vill ha relevant fakta och objektiva nyheter och man vill ha det från rätt ställe, så att säga, säger Ida Nordlund, rektor vid Kalix folkhögskola.

”Helt rätt i tid”

Distansutbildningen kommer att fokusera på klassisk journalistik som det journalistiska språket, källkritik, metoder inom undersökande journalistik och journalistens roll och det demokratiska uppdraget.

Men det blir också fältstudier och praktik inom den inriktning som eleverna väljer.

– Det är ganska många som lagt ned journalistutbildningar och vi gör tvärtom. Vi vill ta vårt ansvar eftersom journalister kanske behövs mer än någonsin nu.  Vi har diskuterat en del med media i Norrbotten också och bilden är att det är ett hårt tryck och redaktionerna har signalerat att de har svårt att hitta folk. Vi tror att utbildningen ligger helt rätt i tid, säger Ida Nordlund.

Nedan: Det var då – i juni 2020 berättade SVT att den sista journalistutbildningen i länet lades ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.