TV: Här får Kaj Linna beskedet – från text-tv

Kaj Linna: ”Kan inte säga att jag är chockad”

Den livstidsfängslade Kaj Linna har fått beskedet att det blir en ny rättegång mot honom.
– Jag kan inte säga att jag är chockad. Men det var väl inte det mest positiva beskedet. Jag hade gärna blivit släppt i dag, säger han till SVT Nyheter.

Kaj Linna dömdes mot sitt nekande 2004 för brutal misshandel mot två bröder i Kalamark utanför Piteå. Den ena mannen dog och Linna dömdes till livstids fängelse.

13 år senare har han begärt resning tre gånger. De två första avslogs, men i december i fjol bestämde sig hovrätten för att bevilja resning.

– Nu är spelet slut. Det kan bli i dag, det kan bli om en vecka eller om några månader som jag frias. Men spelet är slut, säger Kaj Linna.

”Nu måste de väl ge sig”

På måndagen den 20 mars kom åklagaren med sitt besked om hur man ska ta resningen vidare, och flera spekulerade i att Linna kunde komma att frias redan samma dag.

Men på förmiddagen stod det klart att åklagaren vill ha en ny rättegång – att Kaj Linna blir kvar i fängelse åtminstone några månader till.

– Jag kan inte säga att jag är chockad. Men en viss besvikelse finns, att jag hade kunnat komma ut idag. Men det är ju inte första dagen som jag tänker att ”jag kanske kommer ut i dag”. Redan när jag satt häktad tänkte jag att ”nu måste de väl ge sig”, säger Kaj Linna.

”Inte de bästa förutsättningarna”

Under resningsprocessen sitter Kaj Linna på en egen avdelning.

Han har aldrig haft permission och han beskriver det själv som att han suttit häktad i 13 år – ”i väntan på en rättslig prövning”.

– Det kan väl var och en föreställa sig att jag inte har de bästa förutsättningarna för att förbereda mig på en rättegång, säger Kaj Linna.

Bevis finns

Huvudförhandlingarna kommer hållas den 9 maj och pågå i fem dagar, under två veckors tid. Linna berättar att han tillsammans med sin advokat nu ska prata ihop sig om vilken bevisning de ska lägga fram. För bevis det har man, menar han.

– Jag känner mig inte särskilt bekymrad över rättegången. Det kan väl vara bra på många sätt, att få saker belysta på rätt sätt. Men lite jobbigt är det att sitta här. Så är det ju, säger Kaj Linna.

Hur kommer det gå i rättegången?

– Jag ska ju frias, det har inte varit något annat i tanke. Men det beror ju på, Hovrätten har ju sista ordet och då kan de forma sin dom som de vill. Men det finns inga sakliga själ att döma mig, det gör det ju inte.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalamarksmordet

Mer i ämnet