Experter tror att Kaj Linna frias. Foto: TT

Åklagaren vill se ny rättegång mot Kaj Linna

Livstidsdömde Kaj Linna får stanna i fängelse. Det står klart sedan åklagaren i dag meddelar att han går vidare med ny prövning mot Kaj Linna.
– Det är inte det jag förväntat mig men det är det jag trott. Nu gäller det att förbereda sig på rättegången i maj, säger livstidsdömde Linna till SVT Nyheter.

”Det här innebär att jag utgår ifrån att det blir en prövning i hovrätten på de dagar som är preliminärt bokade i maj. Jag åberopar samma bevisning som den ursprungliga åklagaren hade i tingsrätten och hovrätten, både muntlig och skriftlig”, skriver kammaråklagareJens Göransson i ett pressmeddelande.

”Bevisningen kommer att kompletteras när den pågående förundersökningen är klar. Bland annat analyseras den trafik och de telefonuppkopplingar som gjordes då. Vilka ytterligare kompletteringar som är att vänta kan jag inte gå in på förrän förundersökningen är klar.”

Huvudförhandlingen ska preliminärt starta den 9 maj och pågå i fem dagar under två veckors tid. Det var i december förra året som Kaj Linna beviljades resning.

Linna: Inte oväntat

– Det var väl inte de mest positiva, jag hade gärna velat bli släppt idag, men det var väl inte helt oväntat heller. Jag har varit förberett också på att det kunde gå på det här viset säger Kaj Linna till SVT Nyheter.

Hur känner du inför en ny rättegång?

– Jag känner mig inte särskilt bekymrad över det, det kan vara bra på många sätt att få saker belysta på ett mer korrekt sätt än sist. Jag och min advokat kommer prata om all den bevisning vi kommer presentera, vilket är ganska omfattande.

”Dagarna kommer och går”

Kaj Linna sade tidigare under måndagsmorgonen till SVT Gomorron att han ändå tror sig kunna frias i framtiden.

– Det har varit många sådana här dagar där man har sett fram emot att det ska beviljas resning, till exempel, eller som i dag att jag ska släppas ut. De dagarna kommer och går. Men för mig så har de inte så stor betydelse egentligen, om de släpper mig i dag eller om en månad eller två. För min del är det här ett avslutat kapitel, säger han och understryker att han ändå har förhoppningar om att han kommer att släppas ut tids nog:

– Det här spelet är slut.

13 år gammal mordhistoria

Det var våren 2004 som två bröder, 69 och 67 år gamla, blev brutalt överfallna på sin gård i Kalamark, varav den ena dödades.

En 33-årig man grips initialt, men släpps senare. Tips pekar istället ut Kaj Linna som skyldig.

I december 2004 döms Kaj Linna, mot sitt nekande, för mord på den äldre brodern och grov misshandel av den yngre. Hovrätten fastställer i mars 2005 domen till livstids fängelse. Det finns ingen teknisk bevisning som binder Linna till mordplatsen.

Efter att två gånger ha fått avslag på resningsansökan beviljas han resning i december förra året.

Vittne ändrar sig

I resningsansökan förekommer nya fakta som visar att huvudvittnet i målet saknar trovärdighet. Det är radiojournalisterna Anton Berg och Martin Johnson som i podcasten Spår intervjuat det vittne som åtalet till stor del stödjer sig mot.

– Han berättar att han undanhållit fakta för rätten. Det fick allt ihop att tippa över, säger Anton Berg och menar att det underminerar vittnets trovärdighet, samtidigt som det stärker Kaj Linnas vittnesmål.

Anton Berg kommenterar att dagens besked varit oväntat.

– Jag undrar vad det är för ny bevisning. Det är möjligt att åklagaren fått fram saker. Det är i så fall glädjande att han gör det här grundligt, säger han och påpekar att den initiala utredningen uppvisar brister.

Kaj Linna låter än mer säker när han underkänner bevisningen i det tidigare åtalet.

– Det måste till någon ny bevisning. Jag tror inte att åklagaren kommer kunna presentera ett nytt vittne.

Läs mer: Kalamarksmordet: Detta har hänt

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalamarksmordet

Mer i ämnet