Kalamarksmordet: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tretton år sedan två bröder överfölls på sin gård i Kalamark utanför Piteå. Den äldre mördades och den yngre blev misshandlad. Kaj Linna dömdes för mordet men har alltid hävdat sin oskuld.

14 april 2004: Två bröder, 59 och 57 år gamla, blir brutalt överfallna på sin gård i Kalamark. Den äldre brodern som befinner sig ute i ladugården dödas. Den yngre brodern skadas men överlever och hittas två dagar senare av hemtjänsten. Gärningsmannen får med sig 2000 kronor från brödernas bostad.

April 2004: En 33-årig man grips och anhålls misstänkt för mordet och misshandeln. Detta efter att den misshandlade brodern tycker sig ha känt igen 33-åringen, en affärsbekant, som den maskerade man som misshandlade honom. 33-åringen visar sig ha alibi och tipsar polisen om en annan man som ska ha uppgifter om vem som överföll bröderna. Den andre mannen pekar ut Kaj Linna och uppger att Linna innan mordet ska ha berättat att han planerade en stöt och även gett detaljer kring hur stöten skulle gå till. Han uppger också att han någon dag innan rest till Kalamark tillsammans med Linna för att förmå Linna att inte genomföra rånet, den så kallade avvärjningsresan. Mannen blir därmed huvudvittne i polisutredningen. 33-åringen släpps och Kaj Linna blir efterlyst.  

Juli 2004: Kaj Linna grips i Wales efter att ha varit efterlyst och anhålls misstänkt för mord.  

December 2004: Kaj Linna döms, mot sitt nekande, till livstids fängelse för mord på den äldre brodern och grov misshandel av den yngre, i både tingsrätt och hovrätt. Det finns ingen teknisk bevisning som binder Linna till mordplatsen. 

2005: Kaj Linna ansöker om resning i Högsta domstolen, HD, första gången, men HD avslår hans resningsansökan. 

2010: Linna ansöker om resning i Högsta domstolen andra gången men även denna ansökan avslås. Två av fem domare vill dock bevilja resning med hänvisning till nya uppgifter som kommit fram som ifrågasätter att huvudvittnet befunnit sig i närheten av mordplatsen.  

2016: För tredje gången ansöker Linna om resning i Högsta domstolen. Den 29 december kommer beskedet att han beviljas resning. Han har då suttit mer än tolv år i fängelse för brottet. Linnas advokat Thomas Magnusson har i resningsansökan presenterat en lång nyinspelad film med huvudvittnet i rättegången mot Linna, för att visa att denne har lämnat felaktiga uppgifter och har ändrat sig på viktiga punkter. Detta tar HD upp i beslutet att bevilja resning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalamarksmordet

Mer i ämnet