Kalix först i landet med unik satsning

Uppdaterad
Publicerad

Kalix kommun är först i landet med sin unika satsning på parasportaktiviteter under speciella dagevent för ungdomar med funktionsnedsättningar.

– Det här är en målgrupp som ofta glöms bort och vi vill ge dem chansen att hitta en träningsform som passar dem, säger Jocke Abrahamsson som är rektor vid Furuhedsskolan i Kalix kommun.

Elever ska bli ledare

Det är via ett treårigt avtal med Parasport Norrbotten och Special Olympics Sverige som man snart börjar utbilda elever på Furuhedsskolans barn- och fritidsprogram till ledare i de olika aktiviteterna för ungdomar med funktionsnedsättningar.

– Det är ju en vinst i sig att elever får utveckla sitt ledarskap. Vem vet kanske blir de här eleverna framtidens ledare i Kalix.

Vinster

Satsningen beräknas kosta kommunen cirka 50.000 kronor per år och Kalix kommun hoppas nu att fler kommuner i landet hänger på.

– Jag tror helt klart att det kommer vara värt den pengen i framtiden i form av vinster både för dem som erbjuds de här aktiviteterna men också för de elever som blir ledare och tror att vi kommer lära oss mycket av det här projektet, säger Jocke Abrahamsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.