Kalix kommun får böta ett större belopp för en otillåten direktupphandling. Foto: TT

Kalix kommun får ”avskräckande” böter för golfbanekontrakt

Uppdaterad
Publicerad

En oannonserad upphandling om driften av golfbanan i Kalix resulterar nu i en bötessmäll på 400 000 kronor för Kalix kommun.

Förvaltningsrätten lyssnar nämligen inte till kommunens argument utan går helt på Konkurrensverkets linje i målet. Det var 2019 som det treåriga avtalet slöts mellan kommunen och den lokala golfklubben.

Kommunen hävdade förmildrande omständigheter

Det var 2019 som det treåriga avtalet slöts mellan kommunen och den lokala golfklubben. Kalix kommun hävdade bland annat att det fanns förmildrande omständigheter i fallet och att avtalet under alla omständigheter inte kunde betraktas som en enhet enligt lagen om upphandling av koncessioner (LUK).

Förvaltningsrätten anser i sin dom att en upphandlingsskadeavgift på 400 000 kronor ”framstår som en effektiv och avskräckande sanktion i proportion till överträdelsens allvar.”  I domen påpekas också att otillåtna direktupphandlingar anses vara de allvarligaste överträdelserna inom upphandlingsområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer