Kalix kommunalråd anklagar Sveaskog för svek

Uppdaterad
Publicerad

Kalix kommunalråd, Tommy Nilsson (S), är rasande över hur försäljningsprocessen av sågen Rolfs Setra hittills har gått till.

– Vi är besvikna, ledsna och förbannade. Vi måste kämpa in det sista och ger inte upp, så vi är beredda att sätta oss vid förhandlingbordet igen, säger han.

Försäljningsprocessen av sågverket Rolf Setra har pågått i snart ett års tid och det har funnits ett antal intressenter varav en från orten.

– Jag kan fortfarande tänka mig att ta över sågen, men jag har lågt förtroende för Sveaskog. Jag har blivit lovad, i ett muntligt avtal, ett råvaruavtal med Sveaskog, vilket är en förutsättning för att driva sågen. Men sedan har allting bara förhalats, säger Anton Olofsson, lokal intressent.

Misstänksamma

Båda känner sig misstänksamma mot att det ligger något annat bakom oviljan att sälja sågen.

– Det känns som förhandlingarna bara varit ett spel för gallerierna och att ambitionen hela tiden varit att lägga ner sågen, säger Tommy Nilsson.

Vd tycker att det tagit för lång tid

Hannele Arvonen – som i dag är vd för Setra Group och som senast i september kommer att tillträda som ny vd för Sveaskog – säger så här om försäljningsprocessen:

– Vi har försökt sälja i ett och ett halvt år och det har tagit alldeles för lång tid. Vi har fått ett antal bud men de har inte motsvarat våra förväntningar. Som vd kan jag inte rekommendera styrelsen att sälja om vi får bud som inte är rätt för oss affärsmässigt.

”Tiden rinner ut”

Kalix kommunalråd, Tommy Nilsson, anser att Sveaskog inte velat erbjuda ett råvarukontrakt till  intressenten så att  denne skulle ges möjlighet till fortsatt drift och utveckling av sågen Rolfs Setra?

– Jag är inte råvaruleverantör utan jag säljer bara anläggningen och det är klart att vi skulle sälja om vi fick rätt bud, säger Hannele Arvonen.

Vilka möjligheter finns för en intressent att ta över sågen?

– Tiden har börjat rinna ut, säger Hannele Arvonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.