Anders Durvall är kursansvarig för den nya utbildningen på Kalix Folkhögskola.

Kalix vill utbilda framtidens serieskapare

Uppdaterad
Publicerad

Kalix Folkhögskola slår nu upp portarna för en helt ny utbildning – Film-och serieproduktion. Anledningen är att man vill möta den ökade efterfrågan från filmbranschen.

– I dag finns en helt annan marknad inom yrket än för bara några år sedan. Serieproduktioner pågår ofta under en längre tid än långfilmer, kräver mer personal och återkommer under fler säsonger, säger kursansvarige Anders Durvall i ett pressmeddelande.

Utbildningen kommer att pågå under ett år och vara inriktad på långfilm och serieproduktion då det blivit allt mer populärt bland tittare med TV-serier. Större delen av utbildningen sker på distans med sex obligatoriska träffar.

Behövs nya filmarbetare

Även Filmpool Nords VD, Sandra Warg, hoppas på att många söker till utbildningen då hon ser att det finns en ökad efterfråga efter nya filmarbetare i hela landet.

– Det är den ökade produktionen av framförallt TV-serier som gör att det behövs nya filmarbetare i hela landet och även i våra grannländer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.